Uppstarten och ledarskapet; tydlighet, engagemang och ärlighet

Nyligen var jag inbjuden till UR´s kickoff där jag skulle hålla ett litet anförande. Det blev en intervju där UR´s VD Sofia Wadensjö Karén ställde mig frågor och av sådant slag att jag blommade ut och kunde ta sats och säga både det jag ville och det jag önskade.

Det var därför jag fick vara med om själva uppstarten för de som arbetade på UR.

Uppstarter känner jag igen från skolan. Rektor hälsar välkomna och så är det visionerna och tugg-tugg-tugg och så är det elevvårdsärenden och tugg-tugg-tugg – och så är det…

Jag finner mig ofta fantisera om andra slags uppstarter med lite rappare inramningar men inbjudan till både allvar och skratt. En liten tillbakablick som skapar möjlighet för det som ska komma vore också fint. Ja, så tänker jag.

Uppstarter ska kännas som just uppstarter. En uppstart ska förena oss som sitter där och skapa gemenskap med verksamheten. Vi ska kunna glädjas åt resultat, ja åtminstone några, och vi ska få en vägbeskrivning om det år vi har framför oss. Jag regisserar uppstarterna och vill göra om dem speciellt om jag ser att personalen sjunker ihop i stolarna och ser ut att längta bort. Första dagen ska vara en skjuts in i det som ska komma att ske men med en förankring i det som har ägt rum.

Så satt jag där på UR´s uppstart och fick uppleva det jag önskade mig. På trettio effektiva och uppmuntrande minuter redogjorde VD för det som gjorts, det som var i ”pipa-line” och det allmänna förhållningssättet. Det var roligt och allvarlig. Det gick också att låna entusiasm och arbetsiver av VD. Tempot var högre än det jag har upplevt på skolan, innehållet välskrivet och noga repeterat och så den viktiga kontakten mellan ledning och personal som synliggjordes i en dialog under samma stund. Med teknikens hjälp besvarade tre frågor:

  1. Vilka förväntningar har de som arbetar på sin VD?
  2. Vad kan VD förvänta sig av de som gör arbetet?
  3. Vad förväntar vi oss av varandra?

Det blev en tavla av ord där de tydligaste ordet blev större beroende på antal svar. För ledningen syntes ordet TYDLIGHET.

För personal syntes ordet ENGAGEMANG.

Av kollegorna syntes bland annat ordet ÄRLIGHET.

Jag tänker att det kan sammanfatta vad man kräver av en verksamhet:

Tydlighet, engagemang och ärlighet. 

Hej HOPP! 

Anne-Marie Körling

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.