De gamla skorna och de nya skorna – en promenad som slutar illa!

De gamla skorna och de nya skorna – en promenad som slutar illa!

Föreläsaren harklar sig och börjar:

– Det fungerar med våra gamla skor. De är lite slitna. Ja, jo, vi har gått snett i dem. Skosnören är omknutna med knutar för de har gått av åtskilliga gånger. Och skinnet är nött för vi skötte inte skorna med de skötselråd som kom med dem.

– Va … NÄE jag brukar inte impregnera varje gång jag går ut i regnet… nån måtta fåre vel vara, säger man och försvarar sig och sina skor…. men de e mina elsklingsskor… jag och mina gympadojor kan man inte dela på … förståruuuu

– Jag talade om ett par rediga skinnskor och jag försöker bygga upp en berättelse om skorna, förändringarna och plåstren på skavsåren med liknelser till övergångarna mellan kursplaner och läroplaner till en ny sådan… jag orkar inte prata om vilken sort skor vi alla lärare går i utan mer om att vi går i gamla skor…

– Ja, men dom e bekvema… jag kan vifta ganska fritt med mina tår…. och grejen e den att jag vill vifta med tårna… i mina röda booots… som jag föresten köpte in i USA när jag var där för 3 år sedan… dom har världens finaste skor i den butiken… allså jag skulle ha köpt flera par skor … så jag kunde…

Snälla, kan jag få fortsätta prata om skorna som liknelse mellan skolans läroplan…

– Jag tycker inte att du håller dig till ämnet… det är liksom roligare att tala om skor… själv är jag skomaniker… skulle nog ha blivit skomakare… bliv vid din läst… men jag skulle hellre vilja bli vid min läst… hmmm … vad betyder läst igentligen… haru någon aning…

– Ja, iallafall. Vi har gått i våra gamla skor, lite snett, ja, och en del har gått i röda amerikanska skor… från USA… ville bara förtydliga… men det är inte det jag vill prata om… jag vill göra liknelserna mellan läroplan…

– Va tjatig hon e… har du lust att hämta en kopp kaffe åt mig, ta en av de där bullarna också och så två sockerbitar… varför snackar hon om skor… skulle hon inte hålla något föredrag om någon slag läroplan… alltså rektorn… skare här va nåt… va? Tänkte käka kyckling till middag, har du nåt bra recept… skulle vilja överraska någon därhemma… näe… jag har ingen date eller så… schyy nu börjar hon igen… undrar vilken färg det ska vara på de här skorna hon nu tänker prata om… va, har hon med sig en skokartong… va… nu verkar hon ha tappat bort nåt…

– Ja, jag har med mig några nya skor… här är kartongen…

– Va haru för storlek… allså… jag har själv 45 i skor och de kräver att man går till specialbutiker… jag gör det… föreslår en butik i Malmö… men jag har hört att man kan köpa skor ända upp till 47 i en butik i Motala också…

– Den här kartongen innehåller nya skor… och de här skorna är de skor vi nu alla ska gå i…

– VA! Du är ju inte riktigt klok… den där färgen? Den där sortens skor? Näe… nu jäklar… vi har skoavtagningstvång på den här skolan! Hur tror du att det kommer se ut om alla gick i samma skor…

– Öhööö, skulle bli ganska trångt om alla gick i samma skor… skulle inte hända så mycke… hö hö hö hö!

– Snälla ni, alltså, kan ni lyssna klart. Lite tystnad om jag får idka den… ja, jo, näe, kanske… jag skulle vilja komma tillbaka till… näe… hörrnini… va, jo, näe det e klart att man får gå i vilka skor man vill… eeee … jag menade inte att såra er…. jag har plåster med mig… men de hade jag tänkt att vi skulle sätta på om vi fick skavsår av de nya skorna…

– Det tänker inte vi få!

– Nä just det… men ja, näe, jag vet inte… ni verkar så arga… snälla sitt ned och … jag är bara budbärare av skorna… jo självklart kommer skorna i massor av färger… du där borta i hörnet du verkar vilja pröva… jaha, du vill göra det i enrum…. efteråt… jag förstår…

– Om man får skavsår, vilket man ofta får då man ska gå i nya skor, så finns det söta och vackra plåster som man kan sätta på skavsåret. Det finns också plåster för liktornar, tår som kommit i kläm, fötter som saknat skor tidigare har vi tagit fram en specialstrumpa som kan ses som en slags plåsterstrumpa… ja, vi har gjort allt för att säkerställa eventuella skavsår vid de här nya skornas impleminterar… ja jag kommer inte ihåg vad det fina ordet var… men såren handlar nog om övergången också… mellan det nötta och vanliga, lite trasiga och en aning misskötta till det lite mer stadiga och foträta skorna med de präktiga skosnörena som kan missförstås som skolans röda tråd…

– Ha, den röda tråden har vi inte hittat, mina skosnören är bruna… ganska korta är de också… jag har knutit ihop dem med en gummisnodd… man tar vad man har …. fungerar bra för mig…

– Nämen vad är det nu jag säger… jag menar bara att jag har plåster om det gör ont! Nu är det fika! Det gamla vanliga. Trygga skolkex med pulverkaffe! Var så goda!

I fickan ligger fortsättningen av talet om de gamla skorna, de nya skorna, ja de är lite hårda och som kommer i klara färger, behöver prövas in och promeneras mjuka och liksom sätta sig i fötterna på oss. Jag lovar att jag har plåster. ÖVergångsplåster! Allt som är nytt gör ont, skaver och kan också ge blödande sår. Men också de nyaste skor blir mjuka så småningom. Man måste gå in dem. Det är inte så farligt!

– Jo, de ere visst de!

– Ja, jo, så är det nog! Men jag har som sagt plåster och de är faktiskt väldigt stora!

Det här inlägget postades i Läraryrket och lärarrollen, Styrdokumenten och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på De gamla skorna och de nya skorna – en promenad som slutar illa!

 1. alex skriver:

  på tal om skor (och kunskap och liknelser): http://pedagogforum.blogspot.com/2009/11/kunskap-ar-det-du-har-i-skorna.html

  ha en fantastisk lördag!

 2. Lisa skriver:

  En del skor behöver man inte ens gå in, de sitter skönt redan från början.
  Beror det på fötternas egen inställning till skorna? Känner de inte efter? Anpassar sig fort?
  Eller söker de bara felen i skorna? Skaver här, klämmer där… Då blir det svårt att acceptera ”nya skor”.
  Vilken fot har du, jag, alla ni som läser?

 3. pia skriver:

  A-M!
  Tack för att du ger min lördag, kloka ord, funderingar och så mycket skratt. Mina slitna skor behöver få många leenden för att hålla ihop i höstblåsten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.