Vaktmästare – viktig person i skolan

Klockan är fem i tolv!

Vaktmästarna! Dessa skolmänniskor. Så mycket de gör, så mycket de ser, så många elever de känner. Jag tänker att alla i skolan är där för eleverna. Har ansvar över sin vuxenhet, sitt språk och sina uppgifter. Och vi blir alla modeller och gestalter för de vuxna. Alla som arbetar i skolan omsluts av läroplanen. Det betyder att alla har ansvar.

Jag minns en vaktmästare. Vaktmästaren var den förste som mötte upp i skolan. Leende och välkomnande. Skolans portars välkomnande. Jag upptäckte snart att vaktmästaren hälsade på alla elever. På samma sätt som jag blev hälsad på möttes eleverna av vaktmästarens leende och välkomnande.

I en skola med nästan 900 elever behövs en vaktmästare. Elever behöver alla vuxna i skolan. Läroplanen säger också att alla i skolan har ansvar. Jag undersökte hur många elever vaktmästaren kände till och hur många vaktmästaren på något vis hade relation till, hur många namn vaktmästaren kunde. Jag tog med mig skolkatalogen.

Samtalet med vaktmästaren om eleverna var mycket givande. Vaktmästarens kunskaper om eleverna visade sig stor. Vi ringade in ansikten som vaktmästaren kände och visste namnen på. Jag insåg att jag satt och diskuterade elever med den som hade störst överblick över dem.

Då vaktmästaren lämnade diskussionen för skolans inre arbete och klev ut bland eleverna hördes:

– Tjenare Vaktis, hur är läget?

Det här inlägget postades i Barns rättigheter, Modellerna, Skolorden, Skolrättigheter, Styrdokumenten och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Vaktmästare – viktig person i skolan

 1. Malin skriver:

  Under ett utvecklingssamtal fråga min sons lärare honom: Om du har du är ledsen eller om du har något på hjärtat som du vill prata med en vuxen om – vilken vuxen vänder du dig till.

  Min son på åtta år svarar: Vaktmästarn.

  Och ja, jag kan förstå att han svarade så…

  Kram på dig Anne-Marie och fortsatt härlig helg!

  Malin

 2. Anne-Marie Körling skriver:

  DU ser, tack Malin! /Anne-Marie

 3. Mats skriver:

  En mästare på att vakta! Det är verkligen stort.

 4. Pingback: Stolt kommuninvånare- från då, nu och framåt… | Veronica Berggren, Nordmaling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.