”Choklad med predikatsfyllnad”

Boken låg framför mig. En bok som ligger där börjar jag ofta bläddra i. Och jag slår på måfå upp sidor lite här och där. Läser inte från början. Jag börjar någonstans i mitten. Och jag ser att författaren har inspirerats av OA´s figur Mannen som gör vad som faller honom en. Det är en man likt Ove av Backman. Nåväl. Jag läser:

Det var många O.A.-skämt som smittade av sig på oss killar och en dag föll det Sigge Nilsson in att på hemvägen från plugget kila in i Augusta Nilssons gottaffär på Nybrogatan och fråga med den oskyldigaste min i världen:

– Har ni choklad med predikatsfyllnad?

Augusta Nilsson, en fet tant bakom disken, visste inte alls vad det var för choklad. Men hon var ambitiös och ville följa i choklad- och karamellbranschen, så hon svarade:

– Nej, den är tyvärr slut för dagen.

Ja, detta var en liten berättelse ur boken som låg framför mig på bordet där jag äter frukost på ett hotell fyllt med böcker. Boken heter Humoristens pojke och är skriven av Kar de Mumma, Wahlström och Widstrand, 1960

Det här inlägget postades i Boken i undervisningen, Svenska, Svenskämnet, Synligt läsande, Textsamtal, Undervisningen. Bokmärk permalänken.