Skola vi ha framtidsdrömmar om skolan

Jag har en liten vision om skolan – det är att vi vågar starta om – göra en nystart. Jag vill att vi sätter oss ned och lyfter upp de pedagogiska frågorna, avgränsar läraryrket så att det blir just ett läraryrke, läser in oss på vad och varför i våra kursplaner och förstår de intentioner vi har med läroplanens demokratitankar. Jag vill att vi börjar om från början. Det kan tyckas naivt. Men jag vågar mig på det anslaget. Faran är att vi säger att vi kan våra styrdokument för att vi tror att alla andra kan, faran är att vi inte vet våra yrkesgränser för att vi aldrig talar om yrkets roll och ansvar, faran är att skolan blir någon annans projekt än själva skolans. Att de yttre besvikelserna över vad skolan gör och inte gör flyttar in och blir en identitet i skolan. Jag vill värna den inre kraften. Och den har vi. Om vi polerar fram gränserna för vår verksamhet och kärnan i själva yrket – sätter sprätt på våra pedagogiska HUR och vågar vara skola fullt ut.

Jag ställer mig alltid frågorna – Lärarens rätt att undervisa – och elevens rätt att lära. Hur ser de ut? Varje dag?

Det här inlägget postades i Barns rättigheter, Strategier, Styrdokumenten, Verkligheten, Visionerna och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

1 svar på Skola vi ha framtidsdrömmar om skolan

  1. Pingback: Tweets that mention Skola vi ha framtidsdrömmar om skolan « Anne-Marie Körling -- Topsy.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.