Vända och vrida på saker och ting

Det mesta går att vrida på. Ord till exempel. De går att vrida på. Skruv är ett sådant ord. Man kan öppna upp ord. Fönster går att öppna. Men fönster ger oss också en utblick. Man säger ”ett fönster mot något annat”. Då kan man titta ut. Då man tittar ut ser man kanske ett träd. Träd är ett begrepp som måste benas ut. För man kan se ett träd som är speciellt utan att se en hel skog. Skog kan man också säga.

Man kan också titta på ordet. Som ordet spegel. Det kan man blicka in i. Och titta på. Om man vänder på en spegel ser man en baksida. Ordet baksida har vi skapat för att det finns baksidor. På mynt till exempel. Om man singlar slant så har man fått ett nytt ord på samma mynt men också en händelse och ett görande. Om man singlar slant kan något nytt ta vid.

Vi är människor med ord och ordförrråd. Mångkulturella är vi. 

Det här inlägget postades i Ordförrådet. Bokmärk permalänken.