Den läsande lärarkåren!

Jag tror att skolan har en mycket kämplig uppförsbacke men att skolan antar utmaningen att förstå den som en möjlighet. Jag tror också att många goda krafter kan putta på och sätta allvaret i fokus. Lärare har samlats kring elevernas lärande förr – ta bara den lärarkår som stegade in till nobelpristagaren Selma Lagerlöf och ”krävde” en ny bok i ämnet geografi så att lusten att lära kunde erbjudas ur boken – inte tvingas fram ur eleverna. Lärare tog också inititativ till Sagabibliotektet. Svenska skolbarn fick böcker och litteratur för att lärarna insåg att katekesen inte längre fungerade och läsningen inte erövrades som den skatt den kan vara. Det kanske är en tanke för dagens läsande eller brist för densamma. Lärarens roll och betydelse för barn och ungas läsförmåga är ovärderlig. Jag ordinerar daglig högläsning och ofta! Vi måste ge våra röster bäring i läsdebatten! Det betyder att i skolan verka för den. Där ser jag ingen ansvarsbefrielse alls. Bara inlevelse och generositet. Vi ska dela med oss av litteraturen. Frikostigt. Ofta. I högläst form. I diskussionsform. I uttalad form.

Tjohej!

 

Det här inlägget postades i Barns rättigheter, Lektioner och lektionsförslag, Litteratur och läsning, Strategier, Styrdokumenten, Svenska, Svenskämnet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Den läsande lärarkåren!

 1. Lilian skriver:

  Fick på TVn igår och upptäckte ett välbekant ansikte! (Är orutinerad TV-tittare så det var en riktigt lyckoträff) Det blev en hälsofrämjande njutning, precis vad jag behövde.

  Tack för kloka ord och delande av dessa! Det bidrog till ett bra avslut på dagen.

 2. Elisabeth skriver:

  Ja , hur kan vi på ett lustfyllt sätt förmedla kärleken till orden. Högläsning är ett fint sätt, teater, berättande i muntlig form. Jag funderar mycket över detta med att läsningen minskat och vilka konsekvenser det kan föra med sig. Hur gör vi bokläsandet lustfyllt och konkurrenskraftigt gentemot till exempel dataspel? Hur visar vi på glädjen och lusten för de barn som inte har tillgång hemma till stöd och uppmuntran.

 3. Madonnan skriver:

  Just, fram för mer högläsning! Så bra på många sätt.

  Hej på dig, hoppas du har det bra!

  Kram från Madonnan

 4. Therese skriver:

  Alla barn behöver tillgång till stadsbiblioteket. Skippa skolbibliotek m hästböcker o serier.

  Det en 10-åring behöver läsa är t.ex Män som hatar kvinnor, Mor gifter sig, Fahrenheit 451, Jungs samlade verk… Spännande böcker…

  Stadsbiblioteket kom som en räddande ängel till mig… Vilka underbara läsupplevelser! Carl Hamilton, socialpsykologi, Tranströmer:-) , PTSD, Dvärgen…

  Jag läste mig igenom hela mellanstadiet! Men det roligaste var min lärares arga miner över ämnesval på böcker. Det var alltid lika kul att höra henne muttra.:-)

  Hmm…

  Ray Bradburys framtidsskildring…
  Fahrenheit 451=vår verklighet!!

 5. Karin Bodin Lind skriver:

  Alma har just fyllt åtta år. Hon läser MINST en kapitelbok om dagen. Allt från Harry Potter till Kastrullresan. Idag startade hon sin första bokblogg. Hon skriver alla texter själv, jag har hjälpt till med bloggverktyget och bilderna.

  RESPEKT!

  almasbloggliv.blogspot.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.